Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020-09-12,13 / MP Třinec

01_polaris-a-leader.jpgZávěr letošního ročníku seriálu soutěží Moravského poháru byl opět poznamenán návratem epidemie nemoci Covid-19. Na podzimní termíny byly plánované ještě dvě soutěže. Jednalo se o soutěž v Třinci 12. a 13. 9. 2020 a závěrečnou v Třebíči 27. a 28. 9. 2020.

Termín Třinecké soutěže 12. a 13. 9. 2020 naštěstí spadal do období, kdy byla situace s Covidem poměrně klidná, setkávání lidí nebylo omezeno, soutěž se mohla uskutečnit podle plánu bez omezení.

Hůř dopadl pořadatel závěrečné soutěže MP v Třebíči, která měla být sdružena s Mistrovstvím lodních modelářů žáků, které bylo přeloženo z června z důvodů opatření proti šíření koronaviru na pozdější termín 26. a 27. 9. 2020. Tyto dvě soutěže už další připravovaná proticovidová opatření postiha a tak nakonec byly zrušeny.

02_trebic-2013.jpg

Nyní se tedy vrátíme k Třinecké soutěži, které se zúčastnili i zástupci KUBIK-Teamu.

03_trinec-2020.jpg

Protože se jednalo o soutěž pořádanou brzy po začátku školního roku, kdy se kroužky na školách teprve připravují, bývá tím účast vždy ovlivněna. Stejně tomu bylo i letos. Na soutěž se dostavilo 37 soutěžících s přibližně 60-ti modely. Třinecká soutěž má ještě jednu nepříjemnou vlastnost. Pro naše přátele z Čech je Třinec poněkud z ruky, což účast také ovlivňuje nepříznivě. Pro všechny, kteří se letos do Třince nepodívali, to byla dvojnásobná škoda. Jednak (jak bylo naznačeno výše) to byla pro letošek poslední seriálová soutěž Moravského poháru a to hlavní – soutěž provázelo nádherné počasí, což v Třinci nebývá právě zvykem. Nakonec, i letos byl soutěžní víkend rámován deštivým počasím, přesto se pořadateli Svaťovi Hubáčkovi letošní ročník velmi vydařil. Díky za to!

04_nastup.jpg05_rozhodci.jpg

Účast KUBIK-Teamu na soutěži také nebyla právě velká. V našem případě to ale bylo způsobeno jinými důvody, než o kterých jsem psal dříve.

Matěj Kubíček se zapojil do klání ve třech kategoriích a Pavel Kubíček alespoň v jedné.

Matěj opět soutěžil oba dny v pětikilech. V obou soutěžích ho tentokrát provázela smůla. V sobotu sice jako jediný zajel všechny čtyři soutěžní jízdy za sto bodů, ale postačující tři stovky zajeli ještě jeho další soupeři. Z toho pramenily rozjížďky. V nich, bohužel, jako jediný zajel 95 bodů, což ho odsunulo na čtvrté místo.

06_ex-500.jpg07_ex-500.jpg

V nedělní soutěži se mu tak nedařilo. Po dvou najetých stovkách jeho model dvakrát zachytil nějakou nečistotu, což mělo za následek najetých jen 80, resp. 40 bodů. Tento nezdar ho odsunul k boji o šesté až jedenácté místo. V rozjížďkách prokázal, že předchozí klopýtnutí bylo skutečně způsobeno zachycením spadlých listů. Rozjížďku zvládnul a po najeté stovce obsadil šesté místo. Nutno přiznat, že takovou smůlu mělo mnohem více soutěžících, což sebou podzimní soutěže většinou nesou.

08_ex-500.jpg09_ex-500.jpg

Dále se Matěj premiérově zapojil do soutěže Footyn. Soutěžil s novým modelem typu Esterel s reg. číslem 150 a stylovým jménem SOPTÍK II. Než o soutěžení se spíše jednalo o zajíždění modelu a získávání zkušeností v řízení plachetnice.

10_soptik-ii.jpg

Soutěže se účastnilo 10 modelů (3 žáci a 7 dospěláků). Všichni se oba dny úporně potýkali s nedostatkem větru. Skoro se nedalo mluvit ani o vánku. Proto byly hodnoceny pouze tři jízdy. Odjet celý okruh se dařilo jen těm nejzkušenějším s vymakanými speciály. Matěj za této situace neměl šanci a mezi žáky obsadil čestné třetí místo.

11_footy.jpg12_plachtari.jpg

Matějovy výsledky jízd s Arturem v F4-A byly asi poznamenány výsledky v ostatních kategoriích. Také na této soutěži, podobně jako v Dolním Žlebu, obsadil pozici uprostřed výsledkové listiny - tedy 7. místo z patnácti.

13_artur.jpg14_polaris.jpg

Moje maličkost na tom byla ještě hůře. Z osmi závodníků jsem se umístil s Polariskou na šestém místě. Nepomohla ani po mnoha soutěžích najetá stovka. Jó, jedna jízda zkrátka v F4-kách nestačí.

Následně jsme se po vyhlášení výsledků rozloučili a rozjeli do svých domovů. To jsme ještě nevěděli, že to bylo letos naše poslední soutěžní setkání. O osudu soutěží v Třebíči jsem psal v úvodu článku. Stejně dopadla i naše soutěž Podzimní slalomky, plánovaná na sobotu 3. 10. 2020 na rybníček v O.-Třebovicích. Měla se stát náhradou za červnového zredukovaného LODIVODA za branou, ale ani nám již nebylo přáno.

Tak zase někdy, až nám to Covid dovolí.

Fotogalerii naleznete zde.

Výsledková listina je tady

kubik-team_logo.jpg