Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021-05-29,30 / MP Strážnice - Lučina

01.jpg

Informace o soutěžní sezóně 2021 se, bohužel, nedá než uvést větou:
Veškeré lidské činění je i letos ovlivněno světovou koronavirovou pandemií. Nevyjímaje lodičkářské soutěže Moravského poháru.
První dvě soutěže (24.-25.4.2021
Třešť – vodní nádrž Sedlejov a 08.-09.5.2021 Třebíčnádrž Kuchyňka) musely být z důvodu vládních karanténích opatření zrušeny.
Proto byla soutěž ve
Tvarožné Lhotěnádrž Lučina  29.-30.5.2021 první ze tří zbývajících. Účast, přestože se jednalo po dlouhé době o první soutěž tohoto formátu, byla spíše průměrná. Důvodem bylo zřejmě mnoho nejasností, za jakých podmínek se vůbec může taková akce uskutečnit. Vládní opatření se totiž často měnila a stále se mění a týden před soutěží neměl ani pořadatel jasno, kolik lidí může přijet a co bude muset zabezpečit. Nakonec účast rozvolňovacím pravidlům vyhověla a účastníci byli na místě odborně otestováni, což bylo i podmínkou pro možnost ubytování v kempu Lučina.

Jak jsem naznačil, průměrná účast čítala zhruba 50 soutěžících asi se 120-ti modely.

dsci1385.jpg

Nejen Covid komplikoval tuto soutěž. Ani počasí letos nebylo modelářům příliš nakloněno. Studené a uplakané, jakoby chtělo dokreslit ponuré Covidové období. Naštěstí nebyla soutěž doprovázena provazy vody, jen několikrát téměř bezvýznamě sprchlo. Ale teploty konci května neodpovídaly. Bylo chladno. Naštěstí občas slunce prosvítajícími oblaky vzduch lehce prohřívalo. A vítr si pohrával především s plachetničkama. Footynáři nevěděli, jako plachtu nasadit. Chvílemi bylo úplné bezvětří a chvílemi byl téměř uragán nad povolenou hranici regulérnosti. Pro zpestření foukalo každým okamžikem z jiného směru. Ale v průměru se dá říct, že se jednalo o převládající severovýchodní vítr o rychlosti cca 3-4 m/s. Letos jsem si těchto skutečností všímal víc, protože jsem footynářům vypomáhal jako zapisovatel. Vítr samozřejmě obveseloval soutěžící i v ostatních kategoriích. EX-500 a EX-A nevyjímaje.

img_20210529_155557.jpg

Naše výprava z KUBIK-Teamu čítala dva členy. Matěj soutěžil ve třech kategoriích, respektive absolvoval čtyři závody, protože EX-500 se jedou dvakrát (sobota a neděle). Pavel Kubíček se jako odborný doprovod spokojil se symbolickou účastí v jedné třídě. Ostatní členové našeho týmu se potýkali s pracovními a studijními povinnostmi, tak zůstali doma.

K našim dosaženým výsledkům – především k Matějovi se dá říct, že cestu přes celou Moravu nevážil nadarmo. Čtyři soutěže – čtyřikrát bedna.

V sobotní soutěži v klasických pětikilech se úspěšně rozjížděl o třetí místo. V neděli si rozjížďky zopakoval dokonce i se stejným soupeřem, tentokrát ale o první místo. A opět uspěl. Jinou branku, než stovku, nezajel.

img_20210530_100000.jpg

Dále Matěj soutěžil s Arturem v F4-A. Jaké bylo jeho překvapení, když po ne zcela čistých jízdách byl vyhlášen vítězem této kategorie.

img_20210529_190430.jpg

A další překvapení ho čekalo ve footynách (se kterými v podstatě teprve začíná), když mezi žáky obsadil druhé místo. Footyna Soptík II typu Esterel je sice rychlá, ale Matěj ještě musí vypilovat obraty a chytání větru při změně směru jízdy. Ale učený z nebe nespadl a tak má před sebou další výzvy.

img_20210529_172434.jpg

Vyhlášení výsledků proběhlo v neděli kolem druhé hodiny. Před ním nás zastihla ještě jedna větší přeprška. Vyhlášení samo pak zalilo slunce.

img_20210530_134612.jpg

Jak jsem psal – tentokrát Matěj čtyři závody, 4x bedna.

bedna.jpg

Pořadatel nezapoměl ani na ty nejmladší

img_20210530_140735.jpg

Moje maličkost soutěž v dospěláckých F4-A vzala poněkud na lehkou váhu (levou devítku jsem nemíjel snad ani jako žáček), přesto jsem získal brambory. Ale protože ještě nenastala doba jejich sklizně, nedostal jsem nic (cha-cha). Přesto, i tak dobré.

brambory.jpg

Pořadatelům v každém případě náleží velký dík, že se jim v této obtížné době podařilo soutěž uspořádat a dokonce na velmi vysoké úrovni! Dík patří i sboru rozhodčích a dalším administrativním pracovníkům, bez nichž by se soutěžit nedalo.

Další soutěž Moravského poháru se uskuteční 26.-27.6.2021 na koupališti v Dolním Žlebu, které bude v pátek 25.6.2021 předcházet MiČR lodních modelářů žáků.

Fotogalerii naleznete zde.

Výsledková listina je tady.

kubik-team_logo.jpg