Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kategorie EX-500

img_4046a.jpgkubik-team_logo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Příklad soutěžní jízdy modelu EX-500.

Význam symbolů:

EX - neřízené modely volných konstrukcí napodobující skutečné lodě (motorové jachty, vojenské čluny, lodivodské lodě atp.)

500 - maximální délka modelu může být 500 mm

Stručná pravidla:

Modely této kategorie nejsou při jízdě dálkově řízeny a směr jejich jízdy zajišťuje pevně nastavené kormidlo. Pohon je proveden elektromotorem.

Účelem jízdy je projetí trasy vytyčeným obdélníkem pokud možno přímo. Strany obdélníka jsou ohraničeny bójemi v předepsaných rozestupech. Každá takto vzniklá branka má svoji hodnotu. Branka naproti startovišti má nejvyšší hodnotu 100 bodů. Každá další boční branka ztrácí proti předchozí 10 bodů. Za jízdu model získá počet bodů podle toho, kterou brankou vyjede ven z obdélníka. Účelem je tedy získání co nejvyšší bodové hodnoty. Protože směr jízdy neřízeného modelu podléhá množství různých vlivů, není jednoduché docílit výjezdu z tratě brankou hodnoty 100 bodů.

4b.jpg

V soutěži se jede jedna zkušební jízda a čtyři soutěžní jízdy. Z těchto čtyř jízd se nejhorší škrtá, ze zbylých tří se vypočte průměr, což je hodnota, ze které se stanoví výsledné pořadí modelu v soutěži. Při rovnosti bodů na prvních místech se provádí rozjížďky do určení konečného pořadí.

fotky-ex-500.jpg

Soutěžní trať pro kategorii EX-500

trat-ex-500.jpg

Úplné znění pravidel je pro zájemce zde, strana 16

 

kubik-team_logo.jpg