Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kategorie FOOTY

kubik-team_logo.jpgskupinka-footy.jpg

 

 

 

 

 

 

Krátká ukázka jízdy modelů miniplachetnic FOOTY.

Stručná pravidla

znak-tridy-footy.jpgJedná se o jednu z kategorií modelů řízených plachetnic. Modely jsou záměrně stavěny v mini rozměrech, aby při přepravě zabraly co nejméně místa, což je podstatou této kategorie. Model se musí vejít obrazně řečeno do "krabice od bot". Odtud pochází název FOOTY.

Trup lodi připravené ke startu se musí dát umístit do pravoúhlého měřicího boxu o vnitřních rozměrech 305 x 305 x 153 mm.

Vně měřicího boxu se nacházejí stěžeň s oplachtěním, ráhnoví a kormidlo.

Dálkové ovládání je omezeno na použití maximálně dvou kanálů (plachty, kormidlo).

Plachty modelu musí být označeny registračním číslem přiděleným národním registrem pro třídu FOOTY.

Cíl závodu - Cílem je co nejrychlejší proplutí stanoveného kurzu (dráhy), nebo dosažení co největšího počtu okruhů v daném kurzu. Soutěžní kurz je vyznačen dvěma a více bójemi, které se obeplouvají v určitém směru a pořadí. Kurz musí mít stanovenu startovní a cílovou čáru. Start musí probíhat, pokud možno, proti větru. Start se provádí letmým způsobem na povel startéra.

Vyhodnocení rozjížďky a soutěže - Za ukončení rozjížďky se považuje proplutí modelů cílovou čarou. Za danou rozjížďku obdrží závodník tolik bodů, kolikátý se v rozjížďce umístil.

Celkový výsledek soutěže je dán součtem bodů z jednotlivých rozjížděk, ale pětina nejhorších (nejvyšších) výsledků se škrtá. Vítězem soutěže je závodník s nejmenším počtem bodů.

Soutěžní trať zde není znázorněna, protože bývá různá podle místních podmínek.

Výčet všech ustanovení, která je nutno v kategorii FOOTY respektovat, je mnohem větší, než je zde uvedeno. Podrobnosti je možné najít v úplném znění soutěžních pravidel pro FOOTY.

fotky-tridy-footy.jpg

kubik-team_logo.jpg