Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021-09-11,12 / MP Třinec

obr.01-50_dalsi-f4-a.jpgPo prázdninách a dovolených jsme se s lodními modely sešli na další a pro letošek poslední soutěži redukovaného seriálu Moravského poháru v Třinci na Kanaďance. Soutěž se uskutečnila 11. a 12. září, což je krátce po zahájení školního roku. V tu dobu se na školách teprve začínají formovat nové modelářské kroužky, takže ne všichni vedoucí mají k dispozici kádr dětí, se kterými by mohli na soutěž zavítat. Navíc, Třinec je místopisně situován v severovýchodním cípu republiky, takže cestovní vzdálenost některé kroužky také limituje. I letos se na účasti podepsala další okolnost. Podobně jako v loňském roce počtem soutěží zamíchal Covid. Z pěti obvyklých soutěží MP zbyly opět pouze tři. Proto se celkové výsledky a držitelé pohárů nevyhlašovaly. Pro některé, byť úspěšné modeláře, tedy o důvod víc se na cestu vůbec nevydávat. Škoda, počasí zase soutěži přálo. Jen jedna vada na kráse se v sobotu na Kanaďance projevila. Díky bezvětří se po celé hladině rozprostřelo padající listí ze stromů, které nádrž lemují. Naštestí v neděli lehký vánek již listí uklidil někam do kouta rybníku.

Jak vyplývá z výše uvedených důvodů, účast na soutěž MP nebyla nijak vysoká. Čítala zhruba 40 soutěžících asi se 100-ti modely.

obr.02-03_nastup--zahajeni-souteze.jpg

Počasí, až na problém s listím, se vydařilo. Soutěž byla oba dny zalita sluncem. Sice ranní teploty už klesly něco níž, než jsme byli zvyklí v letních dnech, ale tak už to začátkem podzimu bývá. Jen ten větřík se někde zapoměl. Na sobotní hladině nepomáhal ani plachtařům s Footynama. Naštěstí se v neděli začali nějaké záchvěvy projevovat, tak se i tato část soutěže odjela. Na roztroušené lístí asi nejvíc doplatili „rychlíkáři“. FSR-ky museli co kolo sundávat nachytané nečistoty. A kdo někdy tuto třídu zkoušel jezdit, dobře ví, co způsobí jen namotané stébélko. Co pak trsy listí...

obr.03-22_zakovske-footy-za-rakosim.jpg

Naše výprava z KUBIK-Teamu byla tentokrát početnější. Dorazili jsme čtyři. Tři soutěžáci a jeden „servisní technik“. Petřík s Matějem jezdili pětikila, Matěj pak ještě F4-A-Ž a Footyny. Moje maličkost se svezla v dospěláckých F4-A. Z toho vyplývá, že servis nám zajišťoval Petr. Jeho pomocná účast se pozitivně projevila na našich výsledcích, ovšem vyjma sobotní soutěže EX-500. Tam listí ze závodu udělalo jednoznačně loterii. Ale pro všechny stejnou, takže není na co si naříkat. V neděli už byl závod regulérní.

obr.04-04_sobota-trat-ex-500--listi-listi-listi.jpg

Ale popořádku.

Sobotní loterie EX-500 nedovolila nikomu (ani později dospělákům) zajet tři stovky. Náhodně se nějaká objevila, ale v další jízdě se model nekontrolovaně na místě otočil skoro do pravého úhlu a trať opustil brankou třeba se 30-ti body. Takže vítězové (žáci i dospěláci) byli rádi za nějakých 290 bodů. A na dalších místech to bylo ještě horší.

Na nedělní závod EX-500 už byla trať skoro čistá a soutěž byla regulérní. Okamžitě se to projevilo na výsledcích. O první místo se tak rozjíždělo hned pět soutěžících, kteří najeli 300 bodů.

obr.05-16_nedele-ex-500--soutez-je-regulerni.jpg

Abych nezdržoval. Petřík v sobotu 14-té a Matěj 6-té místo, v neděli Petřík 8-mé místo a Matěj první (ze 17-ti, resp. 16-ti účastníků).

obr.06-90_nedelni-ex-500---zaci.jpg

Další kategorií, do jejíhož průběhu Matěj zasáhl, byly Footy. Výše jsem psal, že závod footyn byl také postižen nedostatkem větru. Matějovi se tentokrát podařilo nějaké záchvěvy zachytit a ty ho z šesti účastníků vynesly na druhé místo za Terezku Seberovou.

obr.07-103_footy---zaci.jpgi

V Třinci se také klasicky jezdili polomakety F4-A. Tady absence větru kupodivu vůbec nikomu nevadila. Právě naopak. Pokud se na přistání objevili nějaké nedostatky, pak si za ně jednoznačně nesli odpovědnost kapitánové svých plavidel.

obr.08-58_f4-a--artur-zadokoval.jpg

I zde se Matějovi dařilo a výkonem 99 bodů obsadil první místo.

Moje maličkost se vlastnímu dosaženému výsledku tentokrát nestačila divit. Po první totálně zvrtané jízdě (přiznávám, nevěnoval jsem se náležitě řízení vlastního modelu) se mi podařilo najet dvě kila. Po mnoha letech půstu. Zkrátka, když se štěstí unaví …, však víte, jak to pořekadlo pokračuje. Takže jsem utrpěl také vítězství.

Účast KUBIK-Teamu na třinecké soutěži se dá označit jako nebývale úspěšná. Můžete namítnout, že konkurence, díky nízké účasti, byla slabší, ale na to se historie, jak víme, neptá, laugh cha, cha.

Závěrečný nástup, udílení cen a rozloučení se odehrálo podle harmonogramu krátce po poledni.

obr.10-83_nastup---vyhlaseni-vysledku.jpg

Zkrátka, soutěž se vydařila, za což patří jednoznačně dík pořadatelům v čele se Svaťou Hubáčkem!

Do příštího ročníku Moravskému poháru přejeme, aby už nebyl omezován covidovými opatřeními a mohlo proběhnout všech pět soutěží.

Fotogalerii naleznete zde.

Výsledková listina je tady.

Zpracoval: Pavel Kubíček