Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022-05-21 / LODIVOD 2022

letak-lodivod-2022-mini.jpgSoutěž v O.-Třebovicích na Laši - LODIVOD letos slavila malé výročí. Pokud nepočítáme nultý – pokusný ročník 2017, tak se letos jel LODIVOD (původně Třebovický přístav) po páté. A protože každé takové výročí se má oslavit a má být něčím vyjímečné, tak tomu bylo i tentokrát. Na přítomné čekalo hned několik překvapení, případně bonusů. Většinou příjemných. Jen pořadatelé byli překvapeni spíše nemile. Soutěžících i diváků bylo méně, než jsme čekali, přestože počasí pro takovou příležitost bylo přímo exkluzivní – slunečno, teploty kolem 25°C, jen ten větřík občas zazlobil většími poryvy. Zkrátka, kdo na pátém ročníku LODIVODA nebyl, prohloupil. K menší účasti možná přispělo i mnoho různých akcí, se kterými se po covidových uzávěrách roztrhl pytel. Možná byl důvod úplně jiný, jen nevíme jaký. Že by se ostravští diváci modelů lodí již nabažili? Uvidíme příště.

Ale popořádku.

Stejně, jako loni na Podzimních slalomkách, pořadatelé vypsali 7 soutěžních kategorií:
EX-500-15 ......... neřízené modely pro děti do 15-ti let,
EX-500+15 ........ neřízené modely pro ostatní nad 15 let,
F4-A-15 ............. řízené polomakety pro děti do 15-ti let,
F4-A+15 ............ řízené polomakety pro ostatní nad 15 let,
F3-E .................. řízené slalomové speciály - společně pro všechny věkové kategorie,
FOOTY-18 ........ řízené miniplachetnice pro děti a juniory do 18-ti let,
FOOTY+18 ….... řízené miniplachetnice pro ostatní nad 18 let.

55_ex-500-z--startoviste.jpg

Pro vedení evidence soutěže byl připraven (pro nás nový) vyhodnocovací program z dílny třineckého Sváti Hubáčka. Program se sice již mnoho let používá na soutěžích seriálu Moravského poháru, ale novinkou bylo doplnění modulu pro soutěž slalomek třídy F3. Za tento počin Svaťovi pořadatelé ostravských soutěží velmi děkují! Značně se tím urychlila administrativa celé soutěže, např. i vstupní prezentace. Jen jako pořadatelé budeme muset do výbavy pro příště doplnit tiskárnu, abychom nemuseli ručně přepisovat z monitoru jednotlivé výsledky a pořadí. Jednak to zdržuje, jednak se snadno vyrobí chyba. Jako nyní. Naštěstí neovlivnila pořadí, jen lehce zkreslila dosažený výkon. Ve výsledkovce dole je vše uvedeno správně.

42_nastup-soutezicich.jpg

Ale teď už k těm překvapením a bonusům.

Naši akci tentokrát navštívil náš generální partner, MUDr. Tomáš Neumann. Za jeho podporu mu patří obrovský dík!

44_podekovani-generalnimu-partnerovi.jpg

Přijel až z Rakovníka, resp. Nového Strašecí i s celou rodinkou a společně se syny se do některých soutěží aktivně zapojil. Především ve slalomkách si se zapůjčeným modelem velmi dobře vedl mladý Ondra. Kdyby mu na poslední soutěžní pokus nedošel akumulátor (daň za půjčený model), mohl se postavit na bednu. Tak skončil na nepopulárním 4. místě.

Další překvapení - především pro pořadatele, ale i pro soutěžící, se konalo na závěr úvodního nástupu. Naši příznivci, kteří nám již léta pomáhají s pořádáním těchto akcí, LODIVODOVI přichystali narozeninový dort!
Pro mne osobně to byl obrovský, ale příjemný, šok! Když jsem se z něho vzpamatoval, uložili jsme dort do chladu a na závěrečném nástupu z něj každý dostal svůj podíl. Vidíte, o co jste, například, svou neúčastí přišli?

45_vyrocni-dort---det..jpg

Dalším překvapením a bonusem bylo ocenění nejlepších v tomto Lodivodském pátém ročníku. Vítězové, místo medaile, obdrželi pamětní pohár. A aby toho nebylo málo, kromě hodnotných cen, v dospěláckých kategoriích první tři obdrželi bonus - výherní los dle vlastního výběru. Při unaveném štěstí mohli od nás odjíždět se zajímavým finančním balíčkem. Osobně vím o třech drobných výhrách.

54_pohary-a-medaile.jpg

Jenže, setkání nebylo jen o překvapeních, ale především o soutěžení. Přes nízký (31) počet soutěžících (77 startujících, 208 startů), se objevilo přes deset modelů, které do Třebovic zavítaly poprvé.

18_trinecke-zatisi.jpg

Soutěžící byli tentokrát většinou místní, ať už z KUBIK-Teamu nebo z Ostravy. Ve štychu nás nenechali kolegové z Třince (7) a z Čech, tedy z Nového Strašecí (4). Na výpomoc k nám přijel lodní sympatizant Jirka K.až z Prahy. I bez ohledu na „počet křížků na hřbetě“ a zdravotní indispozici. Za pomoc a velmi účinnou mu moc děkujeme!

Teď něco k jednotlivým kategoriím.

EX-500 – Kromě žákovské třídy jsme letos opět pro naše příznivce z … (např. z Horní Dolní) připravili dospěláckou varianu této soutěže. Bohužel, opět jim do toho něco vstoupilo a opět nedorazili. Soutěžili tedy pouze místní 15+ s půjčenými klubovými modely. A jako minule, i tentokrát byla touha po vítězství obrovská. Rivalita dosahovala závratných výšin. Místy zapomínali, že se jedná o zábavu a šli do toho naplno.
To děti si soutěžení užily více. A děvčata ukázala, že dovedou být pečlivější než kluci a zcela ovládla stupně vítězů.

56_ex-500-z--pujcovaci-modely.jpg

F4-A – Ve třídě řízených polomaket nás potěšil ostravský Jiří N. Při své první účasti přivezl krásný model říčního dělového člunu. Přestože v jízdách příliš neuspěl (je potřeba ještě vychytat nějaké technické mouchy dálkového řízení), byl jeho model na letošním Lodivodovi jednoznačně nejhezčí. Doufáme, že ho počáteční jízdní neúspěch neodradí a že se spolu setkáme i na našich dalších akcích.
Další pozoruhodností byl hasičský člun Soptík Ondry N. z Nového Strašecí. Ten je postaven na bázi skořepiny EX-500, přesto na vodě pěkně sedí a má výborné jízdní vlastnosti.
A další novinkou v této třídě byl „vzkříšený“ model Scheveningen 3 Pavla Š. Po 30 létech mu byla vdechnuta nová duše a jen díky horší druhé jízdě obsadil Pavel až třetí místo. A to ještě v pátek večer nevěděl, zda pojede, protože si nerozuměl s nastavením regulátoru.

37a_delovy-clun-na-lasi.jpg  17a_hasicsky-clun-soptik.jpg 27_scheveningen-3-pavla-s..jpg       

S novými modely se představili i Hubáčkovci. Dan přijel s modelem Mercury a Svaťa s oblíbeným Leaderem. Oba však ještě musí zapracovat na jejich dokončení a vystrojení potřebnými detaily. Jinak, modely mají výborné jízdní vlastnosti a oběma přinesli vítězství ve svých věkových kategoriích. Bohužel, unikly pozornosti našich fotoreportérů.
Raritou třídy F4-A se stal papírák NOEL, jehož vystřihovánku jsme našim příznivcům připravili na stránkách KUBIK-Teamu jako dárek k Vánocům 2020. Podnikaví modeláři (nejdřív Franta Ch. a nyní Láďa F.) se tohoto námětu ujali, výkresy zvětšili a vyrobili jezdící verze tohoto parníčku. Jako autora vystřihovánky mne tato skutečnost dojímá a mám z ní velkou radost. Klukům za jejich počin děkuji! Začínám uvažovat, pokud by se objevil ještě třetí exemplář, že bychom nejúspěšnějšího Noela měli také ocenit.

29_noel-franty-ch.---podzim-2021.jpg                         30_noel-ladi-f.---lodivod-2022.jpg

F3-E – Slalomky. Tentokrát se se slalomáři roztrhl pytel. Ze čtrnácti přihlášených nakonec odjelo soutěž 12 soutěžících. Dva z nich zatím patří věkem mezi žáky. V této třídě jsme se dočkali na naše poměry výborných výsledků. Především Petr M. na Laši čistou jízdou pod 50 sec. konečně pokořil hranici 140 bodů a druhý v pořadí Petr K. už naučil svoji slalomku, řečenou Bubu, jezdit a rozumět si s ní i rukama. Tak se mu podařilo zajet čas pod 30 sec (nejrychleji v historii všech Porubáků, kteří slalom kdy jezdili). Zatím měl při této rychlosti 10 chybových bodů, ale to se časem poddá. Už výše jsem se zmínil o Ondrovi Neumannovi, který jel se slalomkou poprvé v životě a hned ohrožoval třetí místo matadora Pavla Ševčíka.

118_f3-e--jizda-pavla-s..jpg

Footy – Plachetničky Footy se ke slovu dostaly po odjetí všech soutěží EX-500. Po stažení jejich tratě Dalibor Sebera operativně připravil potřebnou footynovskou trať a mohlo se začít jezdit. No, ono to v tom větru nebylo zase až tak jednoduché. Vál poměrně silný severozápadní vítr, který se v té části rybníka vždy točí. Navíc byl okořeněný nečekanými a silnými poryvy. Jeden z nich pořadatelům zničil altán pro rozhodčí. S takovými podmínkami si dovedou poradit jen ti nejzkušenější, což se zde také potvrdilo. Navíc, naše nové footyny do soutěže nezasáhly, protože dva jejich majitelé rozhodcovali u radiáků a u Natálčina modelu se objevila závada, o které jsme i díky nezaježděnosti modelu zatím nevěděli. Tak Naty, až příště.

126a_footy-s-kapitany.jpg

Všechny jízdy se podařilo odjezdit zhruba podle předpokládaného harmonogramu a nastal čas vyhlášení výsledků. Tedy kromě žákovské třídy EX-500. Děti byly ohodnoceny hned po skončení své soutěže, aby nemusely netrpělivě čekat na ceny až do odpoledne. V dětských kategoriích vyhlašujeme tradičně 6 nejlepších. Ale bedna je bedna. A tady opět děvčata prokázala, že jsou v pětikilech šikovnější než kluci a obsadila první tři místa. A to se ještě na pátém místě umístila další dívčina.

82_vitezky-ex500-z---3.-t.-seberova--2.-m.-urnerova--1.-t.-baluskova---nandaly-to-klukum.jpg

Jako nejmladší se soutěže opět zúčastnila letos již čtyřletá Markétka U.

84_m.-urnerova---nejmladsi-ucastnice-souteze-lodivod-2022.jpg

Ostatní, po skončení svých soutěží, čekali na dojetí slalomek. Ale, jak už jsem psal v úvodu, určitě se to vyplatilo – poháry, ceny, losy, porce dortu. A čtvrťáci, kteří skončili pod stupni vítězů, tentokrát k utišení smutku dostali těšínské jablíčko.

131_-4.---tesinske-jablicko.jpg

Protože se soutěž jmenuje LODIVOD a mezi lodivody jednotlivých polomaket a maket v kategorii F4-A se soutěží o putovní pohár LODIVODA lodivodů, nesmíme ani letos zapomenout na jeho vyhlášení. Adeptů se ziskem sto bodů bylo letos hned pět. Ale tím nejlepším může být jen jeden. A tak o velkém lodivodovi rozhodla druhá jízda. Po obou bezchybných jízdách se LODIVODEM lodivodů pro rok 2022 stal Svatopluk Hubáček. Gratulujeme!

135_f4-a--lodivod-lodivodu-2022.jpg

Přehled držitelů Putovního poháru LODIVODA lodivodů je zde

Myslím, že každý mohl být s pátým ročníkem LODIVODA spokojen. Počasí přálo, bylo občerstvení, byla překvapení a ceny také stály za to. Pokud má někdo výhrady, buď hledejte příčinu u sebe, nebo na chyby upozorněte pořadatele, ať se jich příště vyvaruje, nebo mlčte navždy laugh. Děkuji za pochopení.

Ovšem, to nejdůležitější nakonec.    
Děkuji všem našim příznivcům, že nám tuto akci pomohli uskutečnit. Partnerům MUDr. Neumannovi, realitní kanceláři KAKTUS REALITY s.r.o. a firmě AUTEL, a.s. i všem dalším partnerům. Dále všem přítomným, kteří stavěli tratě, mola, stany, zastávali funkce rozhodčích, vypisovali diplomy, chystali ceny, připravovali občerstvení atd., atd. atd. Každý se zasloužil svým dílem. Bez těch nejmenších maličkostí by to nebylo ono. Díky všem !!!

42b_podekovani-kaktus.jpg                    44b_podekovani-neumann.jpg                    45b_podekovani-autel.jpg 

Narozeninový dort, to je jiná kategorie. Za nevýslovné překvapení pro všechny zaslouží obrovské poděkování autoři nápadu, jeho tvůrci, i všichni, kteří na něj přispěli. Ještě jednou díky !!!

50_vyrocni-dort---det..jpg                 52_naporcovany-dort-pro-kazdeho.jpg

Také nesmíme zapomenout poděkovat všem fotografům, kteří nám poskytli své snímky pro umístění ve fotogalerii a rovněž tak autorům videí, především Jiřímu Hartmannovi.
Děkujeme!

Pátý ročník LODIVODA je minulostí, ať žije ten příští! Věřím, že se na něm opět všichni setkáme.

Za KUBIK-Team
Pavel Kubíček

 

Partneři akce:

 16_neumann.jpg  07_kaktus-reality.jpg  06_autel.jpg

01_trebovicky-spolek-lasa.jpg  02_mob-trebovice.jpg  08_pvmodel.jpg  15_lodni-modelari-trinec.jpg

11_athos.jpg                10_boneka.jpg 

 

Výsledková listina: Uvedena zde

Autoři fotografií ve fotogalerii:Petr Malík, Hanka Bednářová, Pavla Neumannová, Nikola Urnerová, Jiří Neborák, Marcela Kubíčková, Petr Kratochvíl, Láďa Filák a Pavel Ševčík

Fotogalerie: Výběr (souhlas autorů je uveden v popisu alba)

Videa:   1) LODIVOD 2022 - Jiří Hartmann
             2)
F4A, Noel Ládi F. - Láďa Filák
             3) F4A, Láďův Noel- Láďa Filák
             4) F3 E, Jízda Petra K. - Pavel Ševčík
             5) F3 E, Jede pozdější vítěz Petr M. - Láďa Filák

 

kubik-team_logo.jpg