Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022-06-25,26 / MP Dolní Žleb

01_uvodni-foto--74-.jpgČlenové spolku KUBIK-Team letos plánovali účast na mnoha soutěžích a modelářských akcích. Ovšem, člověk míní a … (okolnosti) mění. Tak se stalo, že z bohaté jarní části sezóny jsme stihli pouze uspořádat LODIVODA - 21. května 2022, 4. června se koukli na modelářské setkání u přehrady Baška na Frýdecko-Místecku a 25. a 26. 6.2022 jsme se letos poprvé zúčastnili soutěže Moravského poháru v Dolním Žlebu u Šternberka. Protože se jednalo již o čtvrtou soutěž tohoto seriálu v letošního ročníku, jediný náš zástupce již nemá praktickou možnost zasáhnout do celkových výsledků seriálu. Proto budu v hodnocení soutěže poměrně stručný. Omlouvám se všem, že pohled je veden z pozice spolku KUBIK-Team, takže některé významné události této akce mi mohli uniknout.

Účast, jak už v Dolním Žlebu bývá zvykem, byla opět bohatá. Na osoby to nemám spočítané, ale celkový počet startujících čítal bezmála 240 modelů. Navíc celé soutěži přálo příznivé počasí, takže bylo fajn.

02_nastup--06-.jpg

V jednotlivých kategoriích byla účast následující, což dokládá i přiložená výsledková listina:

EX-500-ž – 25 / 25 startujících, (sobota / neděle)
EX-500-j+s –
30 startujících,
EX-A-ž – 10 / 9,
EX-A-j+s – 12 / 11,

F4-A-ž – 19,
F4-A-j+s – 26,

03_f4-a--12-.jpg

Footy-ž – 8,
Footy-j+s – 12,

04_footy--82-.jpg

FSR Eco Mini Standard-ž – 10,
FSR Eco Mini Standard-j+s – 17,

FSR Eco Mini Expert-ž – 6,
FSR Eco Mini Expert-j+s – 11,
FSR Eco MP-ž+j+s – 8

05_fsr-eco--124-.jpg

Docela pěkná čísla.

V dnešní době lze z takové účasti soudit, že soutěže ve Šternberku (Dolním Žlebu) táhnou. Místopisně je Šternberk docela vhodně položen, v krásném prostředí na rozhraní Hané a podhůří Nízkého Jeseník, takže to má většina výprav relativně stejně daleko. Jen Jablonečáci to mají trochu z ruky, ale právě jejich účasti podtrhují kvalitu těchto  soutěží. Zázemí (ubytování i stravování) je dobře dostupné a hlavně jsou soutěže pořadatelsky vždy velmi dobře připraveny. Zkrátka, pořadatelé z SMTe Mariánské údolí to mají super zmáknuté! Za to jim patří velký dík!

06_areal---bufet--44-.jpg

Nesmím ale zapomenout na rozhodčí. Takový nápor závodníků je pro ně vždy velkou výzvou. Přesto, díky svým mnohaletým zkušenostem, i takové návaly bravurně zvládají a soutěže bez zdržení končí podle původního harmonogramu.

07_rozhodci--108-.jpg

Za KUBIK-Team se tradičně zúčastnil Matěj Kubíček. Letos měl ovšem jinou pozici, než v předcházejících létech. Čas nezastavíš a tak se i on posunul do vyšší věkové kategorie. Protože se na MP nejezdí samostatně junioři a senioři, rázem se ocitnul ve společnosti ostřílených hochů zdobených letitými zkušenostmi. Přesto si nevedl vůbec špatně. Jen jeho tradiční kategorie EX-500-j+s se mu letos nevyvedla. Tentokrát skončil s průměrným nájezdem 86,66 bodu až na děleném 22 místě (z 30-ti soutěžících). To se stává i na oblíbené vodě.

V kategorii F4-A-j+s si po prvním dnu však mohl dělat zálusk na místa nejvyšší. Plný počet bodů z obou jízd měli najeto jen 4 soutěžící. Ale, jak už to tak bývá, Matěj asi neunesl tíhu okamžiku a nedostatky v nedělní jízdě ho poslaly až na pátou pozici. Přesto, z 26-ti účastníků pěkný výsledek.

08_matej---f4-a--94-.jpg

Kategorie Footy-j+s byla pro Matěje trochu obdobou F-čtverek. V sobotu nestačil pouze na nejlepší plachtaře a obsadil průběžnou čtvrtou příčku. Jenže, v neděli foukalo ještě méně než v sobotu, a to Matějovi ve footynách nesvědčí. Většinou dojížděl na chvostu pelotonu. Naštěstí se už nestihlo odjet příliš jízd, což bylo pro Matěje štěstím, protože se mu tyto neúspěchy vyškrtaly. Tak se tedy udržel mezi "dospěláky" na čtvrté příčce. I toto umístění z dvanácti účastníků se dá považovat za úspěch.

09_matej---footy--81-.jpg

Moje maličkost se tentokrát do soutěžního zápolení nepustila a užívala si pozici odborného doprovodu. Pro mne bylo nejdůležitější setkání s mnoha známými, kteří ve Žlebu soutěžili, nebo se na soutěž přijeli pouze podívat. Za tato setkávání jsem osudu vděčen a věřím, že nám je ještě nějakou dobu bude dopřávat.

10_vyhlaseni-ex-500-z--134-.jpg

Po vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších jsme se rozloučili, popřáli si šťastný návrat domů a před dalšími podzimními soutěžemi pěknou dovolenou.
Pro letošek se poslední kolo Moravského poháru
uskuteční 10. a 11. září v Třinci na Kanaďance.


Zpracoval za KUBIK-Team
Pavel Kubíček


Zde je k nahlédnutí výsledková listina

Fotogalerii naleznete zde

Videa jsou zde: 
FSR-eco - start 1
FSR-eco - start 2
FSR-eco - část jízdy

kubik-team_logo.jpg