Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023-05-27,28 / Moravský pohár - Lučina

kemp-lucina-.jpgNa soutěž Moravského poháru k Ludvovi Kostelanskému na Lučinu 27. a 28. května 2023 jsme se těšili už od letošního jara. Kemp na Lučině je ke svým hostům vždy přívětivý a celkové prostředí lučínské nádrže je překrásné. Jen nám v posledních dnech před odjezdem dělalo starosti počasí, které kempem krátce před soutěží prohnalo spousty vody. Ale obsluha kempu zvládla vše uklidit včas, takže po nedávné spoušti nebylo ani vidu, ani slechu.
Za to majitelům kempu a personálu moc děkujeme.

Všem účastníkům soutěže se omlouvám, že můj pohled bude zkresleně veden z pohledu naší minivýpravy KUBIK-Teamu. Hned Vás ale uklidním konstatováním, že víkend strávený na Lučině si zaslouží samá superlativa. Počasí Ludva zařídil prvotřídní. Byl to letošní první víkend, který byl celý prosluněný. Ti, kdo předem nevěřili a na slunce se nepřipravili, litovali spálenin. Jejich (i moje) chyba. Jedinou vadou na kráse bylo nepochopení ze strany nájemce přilehlého prostranství pod hrází,odkud vykázal parkující auta bez ohledu na zvyklostní právo, že tam při soutěžích lodičkářů vždy parkují. V neděli se Ludvíkovi podařilo tuto nepříjemnost vyřešit a kdo chtěl, mohl v blízkosti depa opět parkovat. Ludvo, díky.

nadrz-lucina-.jpg

Vlastní soutěže probíhaly podle známého scénáře ostatních soutěží Moravského poháru. Souběžně se jely kategorie EX-500, EX-A a F4-A. Pak následovalo přerušení těchto kategorií a jely se třídy FSR Eco. Souběžně s nimi pak také plachetničky Footy. Vše frčelo jako na drátkách. Plachetnice, jak už to na Lučině bývá, trápil proměnlivý vítr vanoucí z různých směrů a různé intenzity. Od úplného klidu až po nárazy „orkánu“. Většina plachtařů se s těmito podmínkami úspěšně srovnala.

ex-500-.jpg     f4-a-.jpg     footy-.jpg

Účast soutěžících byla uspokojivá. Kolik lidí, to nevím. Ale modelů bylo dost. Dle výsledkové listiny cca 200 modelů. Protože počasí soutěži přálo, bylo fajn. Prohloupil, kdo nepřijel.
Pořadatelům i rozhodčím za bezchybný průběh soutěže patří velký dík!

Naše účast čítala čtyři osoby. Soutěžili Matěj a prvně bez dozoru rodičů Petřík. O naši pohodu se pečlivě starala babi Marci a dědek Pavel působil jako technická podpora.

Petřík získával své první zkušenosti sám za sebe. A nevedl si vůbec špatně. V sobotní žákovské soutěži EX-500 obsadil sice až 11. místo, ale v neděli si to vynahradil a po rozjížďkách si vyjel pátou pozici a dostal se tak mezi oceněné závodníky. Radost měl obrovskou!

vitezove-ex-500-z-nedele-.jpg     petrik-.jpg

V kategorii F4-A trochu zápasil s pořadím branek, jak se mají správně postupně projíždět, ale díky shovívavosti a laskavosti pana rozhodčího Jirky Noska jízdy dotáhl do úspěšného konce. Že se ze svých chyb poučil, prokázal na další soutěži, která se jela 10. června v Hlučíně. Ale o tom jindy. Na Lučině tak dosáhl na deváté místo.

petrik-pristava-.jpg

Matěj je už ostřílený závodník, tak si soutěžení řídil podle svých nabytých zkušeností. Že se ve vyšší věkové kategorii ještě ne zcela zabydlel, ukazují dosažené výsledky.
V kat. EX-500 jun. + sen. obsadil 13 místo, F4-A byl jedenáctý (ach ty vrcholovky) a ve Footynách šestý. Zde mu lepší umístění zhatila poslední rozjížďka, kde se mu nedařilo pochytat ten správný vítr do plachet.

ex-500-matej-.jpg     matejova-footyna-.jpg

Po vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších jsme se rozloučili, popřáli si šťastný návrat domů a radostné setkání na dalších soutěžích a modelářských akcích.

petula-.jpg

Příští kolo Moravského poháru se uskuteční už 24. a 25. června v Sedlejově u Třeště.
V pátek před Moravským pohárem zde proběhne
MiČR žáků 2023.


Zpracoval za KUBIK-Team
Pavel Kubíček

Fotogalerie  -  Autoři fotek Marcela a Pavel Kubíčkovi

Výsledková listina

kubik-team_logo.jpg